Blogi: ”Lasten mielikuvitus on huikea voimavara” – Ida Leino tutustumassa museoiden arkeen


Vuosittain järjestettävässä Poliitikon museoharjoittelu -tempauksessa päättäjät pääsevät tutustumaan museoiden arkeen kulissien takana. Tänä syksynä Pukstaavin ja Sastamalan seudun museon harjoittelijaksi kutsuttiin vammalalaislähtöinen Ida Leino (kok.). Hän toimii Tampereen kaupunginvaltuutettuna, Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettuna sekä valtion nuorisoneuvoston puheenjohtajana.

Päivän ohjelmassa oli tutustuminen Kirjakorttelin museoiden pedagogiseen toimintaan yhdessä Marttilan koulun 6.-luokkalaisten kanssa. Paikkakunnalta kotoisin oleva Leino on myös itse kyseisen koulun vanhoja oppilaita, ja kohtaaminen herättikin hänessä lämpimiä muistoja omista kouluajoista. Oppilaille jäi kenties mieleen rohkaiseva ajatus siitä, kuinka samoja pulpetinpenkkejä kuluttanut ja samoilla koulun käytävillä seikkaillut Leino on ahkeralla ja pitkäjänteisellä työllään päässyt asemaan, jossa pääsee vaikuttamaan moniin tärkeisiin asioihin. Leinossa on kieltämättä esikuva-ainesta!

Vierailun aluksi museolehtori Sonja Vistala johdatti Idan ja kutosluokkalaiset kohti Tornihuvilaa ja Sastamalan seudun museon valokuvanäyttelyitä. Näyttelyissä keskityttiin erityisesti yhteen mielenkiintoiseen otokseen: vanhaan ilmakuvaan Vammalan keskustasta. Oppilaat saivat pohtia, mikä kuvassa on nykypäivään verrattuna muuttunut ja mikä puolestaan säilynyt. Oppilaat tekivät kerrassaan tarkkoja havaintoja kotikaupungistaan!

 

Kotiseutunostalgiasta siirryttiin seuraavaksi Pukstaavin päänäyttelyyn, jossa uppouduttiin sanojen maailmaan. Oppilaat saivat tehtäväkseen etsiä näyttelystä itseään puhuttelevia sanoja, esimerkiksi hauskimman, oudoimman, tavallisimman tai jännittävimmän sanan. Tämä vähän erilainen tutustumistapa museonäyttelyyn vaikutti toimivan: oppilaat vaelsivat näyttelyssä keskittyneesti, lukivat tekstejä ja keräilivät kiinnostavia sanoja talteen. Loppukeskustelun perusteella aika moni oppi myös ihka uusia sanoja! Oppilaat poistuivat Pukstaavista ainakin identiteettiä ja kuplettia rikkaampina.

 

Museoharjoittelupäivän tavoite oli tutustuttaa päättäjävieraamme museoidemme pedagogisen työn arkeen. Ida osallistui koululaisvierailulle, jonka aikana hän sekä jutusteli oppilaiden kesken että ratkoi tehtäviä heidän kanssaan. Luokan lähdettyä takaisin koululle jutustelimme vielä päivän annista ja tulevaisuuden näkymistä. Oli hienoa huomata, että lasten ja nuorten asiat ovat lähellä myös Idan sydäntä.

Päivän päätteeksi kysyimme Idalta muutamia teemaan liittyviä kysymyksiä:

Mikä jäi museoharjoittelusta parhaiten mieleesi?

”Lasten innostus ja se, kuinka he aktiivisesti osallistuivat museossa järjestettyyn ohjelmaan. Lapsilla on myös valtava mielikuvitus, joka on huikea voimavara monessa asiassa. Lisäksi mieleen painui, kuinka paljon Pukstaavissa tehdään töitä lasten ja nuorten lukutaidon eteen.”

Millaisena näet museoiden yhteiskunnallisen roolin nyt ja tulevaisuudessa?

”Museoilla on jalansija ehdottomasti yhteiskunnassa nyt ja tulevaisuudessa. Museot tuovat hienoilla tavoilla esiin historiaa ja toisaalta myös nykypäivää. Museotoiminta lisää ihmisten ymmärrystä nykyisyydestä ja menneisyydestä sekä avaa ehkä uusiakin näkökulmia ajatteluun. Toisin sanoen museoilla on sivistävä vaikutus yhteiskuntaan.”

Museoiden kävijämäärät ovat kasvussa ja museot kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Miten päättäjät voivat tukea museoita ja tätä kasvua?

”Museoilla tulee olla riittävät toimintaedellytykset ja rahoitus tulee usein ainakin osittain kaupungeilta tai valtiolta. Päättäjät voivat tähän suoraan vaikuttaa rahoituksen määrällä sekä erilaisin hankkein. Tämä tietysti edellyttää sitä, että päätöksentekijät ymmärtävät museoiden yhteiskunnallisen arvon.”

Mikä on sykähdyttävin museomuistosi?

”Lapsuudesta muistuvat mieleen museokierrokset kummitätini kanssa. Kävimme Tampereella lukuisissa museoissa, Raumalla ja Turussa sekä Helsingissä. Helsingistä muistuu mieleeni Kiasma, jossa oli silloin hauskat vessat ja mielenkiintoinen näyttely.

Viimeisin sykähdyttävä näyttelykokemus oli Finlayson Art Area, jossa kuvataiteen eri muotoja kerätään esille Finlaysonin kulttuurihistoriallisiin rakennuksiin. Tuosta tapahtumasta erityisesti mieleen jäi kuvataiteilija Katja Tukiaisen näyttely.”

Poliitikon museoharjoittelu on Suomen museoliiton järjestämä kampanja. Teemaviikon aikana museot esittelevät toimintaansa päättäjille kutsumalla näitä työharjoitteluun. Kampanja järjestettiin tänä vuonna jo yhdeksännen kerran.

Kirjoittanut:
Jenna Kallio ja Mari Immonen


Tags:
blogi Ida Leino poliitikkomuseossa poliitikon museoharjoittelu