Sastamalan seudun museon verkkoarkisto Topoteekkiin on lisätty reilun 90:n kuvan kokoelma valokuvia, jotka avaavat hienosti alueen nykyhistoriaa ja maisemaa.
Museon amanuenssi Emma Kurki, miten aineisto päätyi Sastamalan seudun museolle ja verkkoarkistoon?
─ Aineiston on kuvannut paikallinen valokuvaaja Kari Haila. Aineisto päätyi museolle, kun Haila osallistui juhannuksena 1984 ottamallaan kuvalla museon edelliseen kyläkumppanihankkeeseen. Tuolloin keräsimme kuva-aineistoa paikkakunnan kioskeihin liittyen. Hailan kuvat olivat minulle entuudestaan tuttuja sosiaalisesta mediasta, ja keskustelimme mahdollisuudesta liittää kuvia museon yleisökokoelmaan ja julkaista niitä Topoteekissa.
Digikuva-aineisto on nyt käyty läpi, syötetty Topoteekkiin ja julkaistu sijaintitietoineen ja aihetunnisteineen. Millaisen kuvan aineisto mielestäsi luo Sastamalan alueesta?
─ Kuvissa keskitytään historiallisesti merkittäviin rakennuskohteisiin. Kokemäenjoki ja sen rantamaisemat painottuvat kuva-aineistossa. Sastamalan parhaat nähtävyydet ja hienoimmat maisemat ovat hyvin esillä – mutta joukkoon mahtuu toki lisääkin kuvia eri puolilta Sastamalaa.
Millaisen aikavälin aineisto kattaa?
─ Kuvat on otettu viime vuosina, 2019─2021.
Miten yleisö voi käyttää kuvia?
─ Aineisto on yleisön selattavissa verkkoarkistossamme. Valokuvaajalla on teoksiinsa tekijänoikeus, joten kuvia ei saa käyttää verkkoarkiston kautta. Jos kuvaa haluaa kuitenkin käyttää, tulee olla yhteydessä suoraan valokuvaajaan.
Verkkoarkisto Topoteekki on tarkoitettu yhteisille muistoille. Mitä se tarkoittaa?
─ Tallennamme verkkoarkistoon yleisön omistamaa aineistoa. Yleisön on mahdollista kuvia ja muita dokumentteja selatessaan kertoa verkkoarkiston kautta meille lisätietoja, tarkennuksia, korjauksia ja omia muistojaan. Päivitämme verkkoarkiston tietoja jatkuvasti. Vähitellen yhteisistä muistoista koostuu yhteinen tarina.
Jos aikoisit vierailla jossain päin Sastamalaa Kari Hailan kuvien innoittamana, minne kuvat houkuttelisivat sinut menemään?
─ Juuri sata vuotta täyttäneen Äetsän voimalaitoksen maisemiin.
Amanuenssi Emma Kurkea haastatteli tuottaja-tiedottaja Laura Seesmeri