Vanhan kirjallisuuden päivät – Elävää perintöä Sastamalasta!


Sastamalan ensimmäinen ehdotus Elävän perinnön wikiluettelossa on julkaistu

Osana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa audiovisuaalisen kokoelman digitointihanketta ”Pelimannimusiikkia ja pääsiäisloitsuja” on Sastamalan seudun museolla syksyn mittaan perehdytty paikkakunnan aineettomaan kulttuuriperintöön. Nyt työ on tullut päätökseen ja Vanhan kirjallisuuden päivät on ensimmäisenä seudun elävistä perinteistä saanut paikan Museoviraston ylläpitämässä wikiluettelossa! Yhdessä tapahtuman taustayhdistyksen Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry:n kanssa toteutettuun artikkeliin pääsee tutustumaan täältä.

Aineeton kulttuuriperintö on elävää perinnettä, joka on läsnä ihmisten arjessa ja säilyy sukupolvelta toiselle. Sitä edustavat esimerkiksi käsityö- ja ruokaperinteet, juhlat ja tavat, esittävä taide, pelit ja leikit, suullinen perinne sekä luontoa koskevat tiedot ja taidot. Suomessa aineetonta kulttuuriperintöä tunnistetaan ja tallennetaan osana Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimusta. Esimerkkejä perinteistä kootaan Elävä perintö -wikiluetteloon, jonka sisällöt ovat yhteisöjen tuottamia. Luettelo sisältää jo nyt yli 240 ilmoitusta yli 400 eri taholta ja se täydentyy jatkuvasti.

Elävän perinnön wikiluettelosta on mahdollista edetä Elävän perinnön kansalliseen luetteloon, josta taas on mahdollista edetä edelleen Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin. Listojen kautta merkittävä paikallinen kulttuuriperinne voidaan tuoda laajempaan tietoisuuteen ja näin vahvistaa sen näkyvyyttä ja elinvoimaisuutta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön logo


Tags:
aineeton kulttuuriperintö elävä perintö sastamalan seudun museo tapahtumat Vanhan kirjallisuuden päivät